Diagnostiek

  • Allergietesten
  • Artroscopie
  • Cytologie
  • Echografie
  • Gastroscopie
  • Labo
  • Rhinoscopie
  • RX

Allergietesten

Allergietesten bij huisdieren worden uitgevoerd om de oorzaak van allergische symptomen bij het dier vast te stellen. Net als mensen kunnen huisdieren allergisch zijn voor verschillende stoffen, zoals pollen, huisstofmijt, voedselbestanddelen of vlooienspeeksel.

De mogelijke allergieën kunnen via een bloedtest onderzocht worden. Deze test meet de aanwezigheid van specifieke antilichamen (IgE) tegen allergenen in het bloed van het huisdier. Het is belangrijk om te begrijpen dat allergietesten bij huisdieren complex kunnen zijn. Behandelingsopties voor allergieën bij huisdieren omvatten vaak allergievriendelijke diëten, medicijnen (zoals antihistaminica of corticosteroïden) om symptomen te beheersen, immunotherapie (desensibilisatie) en allergenbeheer om blootstelling aan allergenen te          minimaliseren.

Artroscopie

Artroscopie wordt gebruikt om gewrichtsproblemen bij huisdieren te diagnosticeren en te behandelen. Het biedt de mogelijkheid om de binnenkant van gewrichten, zoals de knie, schouder, elleboog, heup, te visualiseren en afwijkingen zoals letsel, ontsteking, kraakbeenbeschadiging vast te stellen.

Cytologie

Het hoofddoel van cytologie is om cellen te onderzoeken om informatie te verkrijgen over hun structuur, functie en eventuele afwijkingen. Dit kan helpen bij het diagnosticeren van ziekten, het beoordelen van de gezondheid van weefsels en het begeleiden van behandelingsbeslissingen.

 De verkregen monsters worden onder een microscoop geplaatst en geanalyseerd door onze dierenarts Vicky Herremans. Door de cellen te observeren, kan ze informatie verzamelen over de morfologie van de cellen, eventuele afwijkingen, zoals kanker, infecties of ontstekingen, en andere relevante kenmerken.

Echografie

Echografie is een niet- invasieve medische beeldvormingstechniek, die gebruikmaakt van geluidsgolven om gedetailleerde beelden van interne organen en weefsels te produceren. Het stelt onze dierenartsen in staat om de grootte, vorm, textuur en eventuele afwijkingen   te beoordelen. Echografie kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, waaronder het diagnosticeren van aandoeningen zoals tumoren, cysten, lever-, nierziekten, hartaandoening, drachten ...

Gastroscopie

Een gastroscopie bij een huisdier is een diagnostische procedure waarbij een endoscoop wordt gebruikt om de binnenkant van het maag-darmkanaal van het huisdier te visualiseren. Dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van gastro-intestinale problemen, zoals gastritis, zweren, tumoren, ontstekingen, vreemde voorwerpen of infecties.


 

Labo

Bloedanalyse

Onze kliniek beschikt over een in huis labo, hierdoor zijn de resultaten van het bloedonderzoek na 15-20 minuten al bekend. Dit zorgt voor een snellere en accurate diagnosestelling. Enkele testen die we kunnen uitvoeren dankzij ons eigen labo zijn: Hematologie, Biochemie (lever, nieren, suiker, electrolyten balans, schildklier, …).

Urineonderzoek

Onze kliniek beschikt over een urine analyse apparaat. Via dit apparaat wordt er een grondig onderzoek gedaan van de urine en krijgen we een uitgebreid resultaat. Bij een volledig urineonderzoek wordt er een biochemische en sediment analyse uitgevoerd en het soortelijk gewicht bepaald.  

Onderstaande aandoeningen kunnen getest worden doormiddel van een SNAP test. Via deze weg kan er enkel een positief of negatief resultaat worden vastgesteld, indien nodig kan er nog verder onderzoek worden uitgevoerd.

Snaptesten

FELV/FIV

Dit zijn beide virale infecties die katten kunnen treffen. Hier is wat meer informatie over elk van deze infecties.

FELV (Feline Leukemia Virus) wordt meestal overgedragen via speeksel (bijtwondes, eet- en waterkommen). Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals: bloedarmoede,                                             immuunsysteemdeficiëntie, lymfomen, …

FIV (Feline Immunodefiency Virus) wordt ook wel de ‘kattenversie van HIV’ genoemd. Het wordt voornamelijk overgedragen via bloedcontact, dus door wondes die ontstaan tijdens het vechten. Het kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze vatbaar worden voor andere infecties en             gezondheidsproblemen.                             

FIP

FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) is een ernstige en vaak fatale virale ziekte die katten kan treffen. Het wordt veroorzaakt door een bepaald type coronavirus. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren en heeft   twee hoofdvormen: de ‘natte’ en de ‘droge’ vorm. De natte vorm kan leiden tot symptomen zoals een opgezette buik, ademhalingsproblemen, lethargie. De droge vorm veroorzaakt symptomen zoals gewichtsverlies, koorts, oogproblemen en neurologische symptomen.

Leptospirose

Dit is een bacteriële infectie die zowel mensen als honden en soms katten kan treffen. Het wordt meestal overgedragen via urine van geïnfecteerde dieren zoals knaagdieren, honden en soms vee. Men kan besmet geraken door contact met besmet water, bodem of voedsel, of door open wonden of slijmvliezen. Honden met Leptospirose kunnen een breed scala aan symptomen vertonen, waaronder koorts, braken, diarree, gebrek aan eetlust, lethargie, spierpijn, geelzucht, nier- en leverproblemen.

Giardia

Giardia is een veelvoorkomende darmparasiet, vooral bij jonge honden. Niet alle honden met Giardia vertonen symptomen. Maar wanneer er optreden kunnen deze variëren van mild tot ernstig. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer diarree (soms met bloed of slijm), braken, gewichtsverlies, buikpijn en winderigheid. Het wordt meestal verspreid door het inslikken van cysten die aanwezig zijn in besmet water, voedsel of via direct contact met geïnfecteerde ontlasting.

Parvo

Parvo is een ernstige en besmettelijke virale ziekte die honden treft, vooral puppy’s en niet gevaccineerde honden. De symptomen zijn onder andere ernstige diarree (soms met bloed), braken, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, koorts en uitdroging. Het virus kan worden overgedragen via contact met besmette ontlasting, urine of braaksel, het kan ook via besmette voorwerpen, kleding of schoenen verspreid worden.

Leishmania

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet. De verspreiding gebeurt door de beet van zandvliegen die besmet zijn met Leishmania- parasieten. De ziekte komt vooral voor in warme en vochtige klimaten, zoals in dele van Zuid- Europa, het Midden- Oosten, Noord- Afrika en Midden- en Zuid- Amerika. De symptomen kunnen variëren maar omvatten vaak gewichtsverlies, lusteloosheid, koorts, huidlaesies (zweren of kale plekken), gewrichtspijn, bloedneuzen, braken en diarree. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot nierfalen en andere levensbedreigende complicaties.

ProBNP

ProBNP kan nuttig zijn bij het beoordelen van de hartgezondheid van katten, met name bij het identificeren van hartaandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie (HCM) of congestief hartfalen (CHF). HCM is de meest voorkomende hartaandoening bij katten en kan leiden tot verdikking van de hartspierwanden, wat de efficiëntie van het hart kan verminderen.

LDD

De lage dosis dexamethason suppressietest is een diagnostische test die wordt gebruikt bij honden om te beoordelen of de bijnieren van het dier normaal reageren op de regulatie van cortisol, een hormoon dat betrokken is bij de stressrespons. Deze test wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van het onderzoek naar endocriene aandoeningen, zoals de ziekte van Cushing.

ACTH-test

De ACTH-stimulatietest is een diagnostische test die wordt gebruikt om de reactie van de bijnieren op adrenocorticotroop hormoon (ACTH) te beoordelen. Deze test wordt vaak uitgevoerd bij honden, katten en soms andere dieren om bijnieraandoeningen te diagnosticeren en te evalueren. De ACTH-stimulatietest is   nuttig bij het diagnosticeren van aandoeningen zoals de ziekte van Addison of het syndroom van Cushing  bij dieren. Het kan helpen bij het bepalen of de bijnieren te veel of te weinig hormonen produceren.

Progesteron bepaling

Het meten van het progesterongehalte bij honden is bedoeld om het optimale tijdstip voor dekking (de paring) te bepalen. Dit is vooral belangrijk bij de fok van honden, omdat het de kans op succesvolle bevruchting vergroot.

Rhinoscopie

Rhinoscopie bij huisdieren is een diagnostische procedure waarbij een endoscoop wordt gebruikt om de neusholtes van het huisdier te onderzoeken. Het wordt gebruikt om verschillende neus- en luchtwegaandoeningen te diagnosticeren, waaronder chronische neusverstopping, neusafscheiding, bloedingen uit de neus, niezen, ademhalingsproblemen, aanwezigheid van tumoren, poliepen of vreemde voorwerpen in de neusholte.

RX

Het maken van RX opnames kan gebeuren omwille van verschillende redenen, waaronder het onderzoeken van fracturen, het identificeren van interne letsels, het opsporen van  tumoren, het diagnosticeren van aandoening van de luchtwegen of het spijsverteringsstelsel en het beoordelen van de algehele gezondheidstoestand.

Terug naar Wat doen wij